Mydło z aktywnym węglem bambusowym - recenzja

by - lutego 22, 2018

Mydło_z_aktywnym_węglem_bambusowym
 Hej! Dzisiaj przychodzę z kolejną recenzją! Tym razem przyjrzymy się bliżej mydłu z aktywnym węglem bambusowym.

Mydło_z_aktywnym_węglem_bambusowym

 Naturalne mydło węglowe do twarzy i ciała z aktywnym węglem bambusowym. Stworzone z myślą o cerze skłonnej do zanieczyszczeń, tłustej i trądzikowej. Zawarty w mydle certyfikowany aktywny węgiel bambusowy dzięki swej mikroporowatej powierzchni doskonale absorbuje toksyny, zanieczyszczenia i wszelkie inne szkodliwe dla skóry substancje. Wspomaga także oczyszczanie porów poprzez usuwanie martwego naskórka. Sprawia, że skóra wygląda zdrowiej, jest wzmocniona, a jednocześnie delikatna w dotyku. Olej z orzechów babassu pozostawia cerę nawilżoną, z kolei olej ze słodkich migdałów zmiękcza, wygładza naskórek i wzmacnia jego barierę lipidową. Te wymienione składniki aktywne mogą pomóc nam w zachowaniu zdrowej i pięknej skóry. Jednak do tego mydła mam nieco mieszane uczucia, ze względu na dużo składników w składzie, które mogą zaburzyć warstwę hydrolipidową naskórka. Substancje zawarte w tym mydle kłócą się ze sobą. Większość mydeł, nawet tych naturalnych składa się z składników, które mogą nadmiernie wysuszyć naskórek, ponieważ mają zbyt mocne działanie domywające. Jest wiele zwolenników i przeciwników mydeł, więc myślę, że każdy musi sam wypróbować i sprawdzić reakcje swojej skóry. U mnie tak, jak się spodziewałam w trakcie mycia miałam uczucie ściągniętej skóry, więc na pewno nie będę po to mydło sięgała codziennie, ale na przykład raz w tygodniu, albo rzadziej. Przy częstym stosowaniu pewnie moja skóra byłaby bardziej wysuszona. Jednak przy cerze bardzo tłustej może się sprawdzić dużo lepiej, tak, jak pisałam najlepiej jest wypróbować na sobie. Pamiętajmy, aby po umyciu nałożyć tonik, który wyrówna pH naszej skóry i krem nawilżający, wtedy możemy uniknąć negatywnego działania mydła.


Czym jest węgiel aktywny?

Aktywny węgiel uzyskano z bambusa, który jest najszybciej rosnącą rośliną na świecie. W momencie ścięcia łodygi odradza się z korzeni. Bambus jest surowcem ulegającym szybkiej odnowie i przyjaznym dla środowiska.

Skład:

Sodium Palmate, Sodium Palm Kernelate, Water, Palmitic Acid, Orbignya Oleifera Seed Oil, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Charcoal Powder , Glycerin , Sodium Chloride, Tetrasodium EDTA, Tetrasodium Etidronate

Mydło_z_aktywnym_węglem_bambusowym

Sodium Palmate (palmitan sodu) - substancja pianotwórcza i myjąca, emulgator, może naruszać warstwę hydrolipidową skóry 

Sodium Palm Kernelate (sól potasowa kwasów tłuszczowych oleju palmowego) - roślinna substancja myjąca, detergent, ma za zadanie utrzymać gładkość kosmetyku, co sprzyja jego użytkowaniu, emulgator

Water (woda) - jest rozpuszczalnikiem innych substancji

Palmitic Acid (kwas palmitynowy) - zmiękcza i wygładza naskórek oraz włosy, poprzez stworzenie warstwy okluzyjnej (zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody) nawilża, jest substancją myjącą i emulgatorem, może mieć działanie komedogenne 

Oleifera Seed Oil (olej z orzechów babassu) - podobny w działaniu do oleju kokosowego, (tutaj możecie o nim poczytać LINK ) ma działanie nawilżające, wygładzające i zmiękczające skórę, świetnie sprawdzi się w pielęgnacji zniszczonych włosów

Prunus Amygdalus Dulcis Oil (olej ze słodkich migdałów) - ma działanie nawilżające na skórę, wygładza ją, wspomaga leczenie egzemy i AZS, jest substancją delikatną, która nie powoduje alergii, polecana w szczególności przy pielęgnacji skór suchych i wrażliwych

Charcoal Powder (węgiel aktywny) - Ma niezwykle silne właściwości oczyszczające. Oczyszcza pory z zanieczyszczeń i toksyn. Rozjaśnia miejscowe przebarwienia, polecany w pielęgnacji skór tłustych i trądzikowych

Glycerin (gliceryna) - Otrzymywana poprzez zmydlanie tłuszczy roślinnych. Nawilża, poprawia elastyczność skóry, substancja o właściwościach nawilżających, ze względu na swoją higroskopijność zwiększa zdolność wiązania i zatrzymywania wody w naskórku

Sodium Chloride (chlorek sodu) - substancja ścierająca, poprawia właściwości pieniące kosmetyku, wpływa na konsystencję kosmetyków, może powodować wysuszenie skóry i włosów 

Tetrasodium EDTA (sól tetrasodowa kwasu wersenowego) - stabilizuje emulsję, może mieć działanie alergenne, w wyższych stężeniach może podrażniać skórę i błony śluzowe

Tetrasodium Etidronate (sól tetrasodowa kwasu etidronowego wersenian czterosodowy) - substancja, która stabilizuje emulsję i reguluje lepkość kosmetyku, może wykazywać działanie alergenne i podrażniające skórę i spojówki

Mydło_z_aktywnym_węglem_bambusowym

Mydło_z_aktywnym_węglem_bambusowym

mydło mohani

mydło do skóry tłustej

mydło dla skóry tłustej

You May Also Like

7 komentarze

  1. Bardzo ciekawe jest to mydło, ale niestety nie sięgnę po nie w najbliższym czasie, bo mam dużo kosmetyków tego typu w łazience, które muszę zużyć.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe....nigdy czegoś takiego nie próbowałam!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Używam mydełek codziennie, zawsze pamiętam o toniku i kremie. Tego nie znam, ale wygląda ciekawie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie miałam wcześniej takiego mydła.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja aktualnie testuje paste z aktywnym weglem i moge powiedziec jest swietna:)

    buziaki:*
    WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak jak pisałaś, przy tłustej cerze sprawdza się to mydło genialnie! Stosuję codziennie, czasami nawet dwa razy dziennie od dobrych kilku tygodni i nie zauważyłam żadnego przesuszenia, a skóra jest czysta, gładka i promienna =)

    OdpowiedzUsuń
  7. zaintrygowałaś mnie tym mydłem! Teraz ten węgiel taki modny i popularny. chyba spróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Blogaski

Jestem tu:

SpisBlog

zblogowani

zBLOGowani.pl