Przepis na pyszne wegańskie ciasto!

by - lipca 09, 2018

vegan_chocolate_cake


Cześć!
Kiedyś na bloga dodałam mój kanał na YouTube oraz konto na Instagramie poświęcone wegańskiemu jedzonku. LINK Czasami dodaję tam również inne rzeczy, ale zwykle właśnie przepisy, które testuję i udoskonalam na swój sposób. Stwierdziłam, że czemu by nie podzielić się z Wami moimi kulinarnymi zmaganiami? Ja gotować nie umiałam kompletnie, ale teraz potrafię nieco więcej. Zwłaszcza, że przygotowuję wyłącznie wegańskie posiłki! Wiadomo, że trzeba czymś zastąpić jajko, mleko, śmietanę. A to czasami nie jest taka prosta sprawa! Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić przepis na najpyszniejsze wegańskie ciasto! Możecie być przekonani, że nawet nieweganie będą zachwyceni. ;) A ten mały torcik tak z okazji moich urodzin, które będą 11 lipca. 
No to zaczynamy!
Uwaga! Jest mocno czekoladowe, więc przygotujcie się na prawdziwą petardę! Wasze podniebienia powinny być usatysfakcjonowane!
Składniki:
200 gramów (1,5 szklanki mąki)
¼ szklanki kakao
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 gramów (szklanka) cukru
120 ml (1/2 szklanki) oleju roślinnego
240 ml (szklanka gorącej wody)
Łyżeczka kawy
1 łyżeczka octu (najlepiej jabłkowy)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (w moim przypadku olejek waniliowy)
Sposób przygotowania:
Przesiewamy mąkę, sól, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i mieszamy razem. Później parzymy kawę i wlewamy ją do masy, wlewamy olej, ocet, ekstrakt i wszystko mieszamy na gładką masę. Przelewamy do formy, ja mam taką 20 cm i raz przełożyłam masą, ale jeśli macie mniejszą formę to wyjdą wtedy trzy ciasta i torcik będzie mniejszy. Trzeba poczekać chwilę, aż bąbelki powietrza pękną, żeby w cieście nie było dziur. Jeżeli podzielicie je na trzy formy, to możecie piec przez około 15 minut w 180 stopniach, a jak w większej, to trochę więcej. Warto sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Czekamy aż ciasto ostygnie całkowicie.
Składniki na ganache:
250 gramów czekolady gorzkiej, najlepiej 70% (ja dałam 100 gramów i wyszło)
¾ szklanki śmietanki kokosowej (użyłam schłodzonego mleczka kokosowego, najlepiej jest zostawić je na noc w lodówce, dodajecie wtedy tę gęstą masę na wierzchu)
Sposób przygotowania:
Kruszymy czekoladę i podgrzewamy śmietankę, aż wyskoczą bąbelki. Zalewamy czekoladę  gorącą śmietanką i czekamy około 5 minut. Później mieszamy na gładką masę. Jeśli czekolada się jeszcze nie rozpuści, to można ją podgrzać w mikrofalówce przez kilka sekund (jeśli macie mikrofalę ;)). Teraz zostawiamy masę do ostygnięcia, można dać do lodówki, ale na chwilę, bo zgęstnieje. Teraz miksujemy, aby dodać do masy trochę powietrza. Ma być gęsta, jasnobrązowa i nie może opadać z miski. No i teraz wykładamy nasz ganache. Możecie ciasto ozdobić, jak chcecie. Ja akurat nie jestem jakimś mistrzem w ozdabianiu ciast, więc tylko otoczyłam je masą i zanurzyłam truskawki w czekoladzie. Mrożone truskawki prosto z ogródeczka były naprawdę super!
Kochani dajcie znać, co myślicie o takich wegańskich ciastach, a może akurat zainspiruję Was do przygotowania takiego deseru? Jak widzicie nie użyłam do jego przygotowania idealnej do wszystkiego sody, ale niedługo dodam przepis właśnie z nią w roli głównej. J Bez jajek również można przygotować pyszne ciasto!
Pozdrawiam!

vegan_chocolate_cake

 Recipe:

 Ingredients for the dough: 

200 grams (1.5 cups of flour) 
1/4 cup of cocoa
 1/2 tsp of salt
 1 tsp of baking powder 
200 grams (cup) of sugar
 120 ml (1/2 cup) of vegetable oil
 240 ml (a cup of hot water)
 a tsp of coffee1 tbsp of vinegar (I gave apple vinegar) 
1 tsp vanilla extract (I used vanilla oil)

Sift flour, salt, cocoa and baking powder. Add sugar and mix together. Then brew the coffee and pour it into the dough, pour the oil, vinegar, extract and mix everything into a smooth mass. Transfer it to the mold, I have 20 cm and I have translated it once, but if you have smaller forms, then three cakes will come out and the cake will be smaller.You have to wait a moment, until the air bubbles burst, so that there are no holes in the dough. If you divide them into three forms, you can bake for 180 minutes at 180 degrees, and like a bigger one, a bit longer. It is worth checking the stick if it is baked. Wait for the dough to cool completely.


Ingredients for ganache:


 250 grams of dark chocolate 70% (I gave 100 grams and it came out) 
3/4 cup of coconut cream (I couldn't find it, so I used coconut milk, you have to cool it in the fridge overnight and then give this thick mass and cast water) 

We crush the chocolate and warm the cream until there are bubbles. Pour the chocolate over with hot cream and wait about 5 minutes. Then mix to a smooth mass. If the chocolate is not melted yet, you can heat it in the microwave for a few seconds. Now leave the ganache to cool, you can give to the refrigerator, but for a moment, because it will be too thick. Now you have to mix the mass to add some air to it. It has to be so dense, light brown and can't fall from the bowl. Put it on the cake. You can decorate as you like. I don't know how to decorate, so I just wrapped the cake with mass and dipped strawberries in chocolate. <3 This ganache is great! It will be useful for other cakes.

vegan_chocolate_cake

vegan_chocolate_cake

vegan_chocolate_cake

vegan_chocolate_cake

vegan_chocolate_cake

vegan_chocolate_cake

vegan_chocolate_cake

vegan_chocolate_cake

vegan_chocolate_cake

You May Also Like

8 komentarze

  1. Witam serdecznie Twojego bloga przeglądam codziennie,lubię go bardzo,więc gdy rankiem mam chwilę czasu przy kawie wchodzę i patrzę czy coś dodałaś .Niezwykle fajne teksty sprawiają,że można na chwilę unieść się nad ziemię.W wolnej chwili zapraszam do siebie dopiero zaczynam lecz będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie swój ślad pozdrawiam Paulina mój blog to: modnybuziaczek177.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie proste ciasta ! <3 bardzo efektowne :)
    pozdrawiam

    mojaszafamodnaszafa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda rewelacyjnie! :) z chęcią sprawdzę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie. Zastanawia mnie tylko, czy takie wegańskie ciasto smakuje jakoś inaczej niż takie "normalne"? Daje się to jakoś odczuć np. w strukturze? :D
    Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów w blogowaniu, Enka. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem smakuje nawet lepiej, ale to tylko moja opinia. :) Tak naprawdę nie korzystamy tylko z jajek i zwykłego mleka. Jednak jest mnóstwo zamienników dla tych produktów. :)

      Usuń
  5. Wszystkiego najlepszego z okazji jutrzejszych urodzin;) Boskie to ciacho!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie! Pięknie go ozdobiłaś, mogłabym jeść to ciasto oczami!

    Zapraszam na nowy post! A w nim relacja z Open'era ♥
    Będzie mi bardzo miło jeśli zajrzysz. Obserwuję
    Pozdrawiam! Mój blog - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis, jutro zabieram się za pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Blogaski

Jestem tu:

SpisBlog

zblogowani

zBLOGowani.pl