Cześć! Przygotowałam dzisiaj dla Was trzy proste przepisy na pyszne smakołyki. Idealnie nadają się na przekąskę lub drugie śniadanie do szkoły, na uczelnię lub do pracy. Pierwsze skrzypce gra w nich między innymi moje ukochane masło orzechowe, ciecierzyca oraz żurawina. Tutaj żurawina występuje jako zamiennik dla czekolady. Czekolada jest pyszna, ale żurawina jednak bardziej do mnie przemawia. :) Oczywiście w przepisie z babeczkami możecie zastąpić jajka np. puree z połowy dojrzałego banana albo aquafabą. Ja sama próbuję przestawić się na weganizm.
Uwielbiam sama przygotowywać sobie przekąski. Są o wiele zdrowsze od tych, które możemy dostać w sklepie, a co za tym idzie - smaczniejsze. W dodatku wystarczą nam na kilka dni! Dajcie znać, który z przepisów najbardziej przypadł Wam do gustu!
Ciastka z ciecierzycy:
180 g ciecierzycy z puszki
60 g masła orzechowego
40 ml mleka
35 g posiekanej żurawiny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka miodu
Wszystkie składniki oprócz żurawiny dokładnie zmiksować. Dodać żurawinę i wymieszać. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę nakładać łyżką porcje ciasta i docisnąć widelcem. Piec w temperaturze 185 stopni Celsjusza przez około 20 minut, aż ciastka lekko zbrązowieją.
Babeczki z masłem orzechowym:
250 g pieczonej dyni
2 jajka
2 łyżki masła orzechowego
250 g mąki
100 g cukru
9 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g żurawiny
Żurawinę kroimy w niezbyt duże kawałki. Dynię mieszamy z masłem orzechowym, dodajemy olej. Do masy dyniowej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, jajka i cukier. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Na koniec dodajemy żurawinę i mieszamy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami, a masę wykładamy do 2/3 wysokości. Pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez 20 minut.
Baton musli:
60 g oleju kokosowego
2 łyżeczki miodu
25 g zmielonego siemienia lnianego
60 g masła orzechowego
Szczypta soli
70 g migdałów
70 g orzechów włoskich
25 g suszonej żurawiny
15 g pestek dyni
Olej roztopić i lekko przestudzić.
Zmiksować: miód, siemię, masło i sól.
Migdały, orzechy, żurawinę i pestki dyni nieco rozdrobnić.
Połączyć wszystkie składniki i przełożyć do formy o
wymiarach 15 cm na 15 cm wyścielonej papierem do pieczenia, docisnąć i
schłodzić w lodówce. Kroić w prostokąty, gdy masa stężeje.
13 komentarze
Uwielbiam jeść takie przekąski. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńSmacznie to wygląda.
OdpowiedzUsuńCiastka z ciecierzycy? koniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńAle pyszności ! Ciasteczka z ciecierzycy są znakomite ;)
OdpowiedzUsuńTe ostatnie batony...do wypróbowania i to koniecznie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Myśle, że baton by mi podpasował ;p
OdpowiedzUsuńSuper przepisy ;) chętnie przetestuje . Może w końcu uda mi się coś upiec .
OdpowiedzUsuńŚwietne są takie przekąski, oraz bardzo zdrowe!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Eva
ja strasznie dużo takich rzeczy jem, więc chyba czas się przestawić na zdrowe zamienniki
OdpowiedzUsuńświetne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńMniami :) Bardzo fajny wpis!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na smaczne przekąski :)
OdpowiedzUsuńEkstra
OdpowiedzUsuń