Pomysły na zdrowe przekąski



vegan
 Cześć! Przygotowałam dzisiaj dla Was trzy proste przepisy na pyszne smakołyki. Idealnie nadają się na przekąskę lub drugie śniadanie do szkoły, na uczelnię lub do pracy. Pierwsze skrzypce gra w nich między innymi moje ukochane masło orzechowe, ciecierzyca oraz żurawina. Tutaj żurawina występuje jako zamiennik dla czekolady. Czekolada jest pyszna, ale żurawina jednak bardziej do mnie przemawia. :) Oczywiście w przepisie z babeczkami możecie zastąpić jajka np. puree z połowy dojrzałego banana albo aquafabą. Ja sama próbuję przestawić się na weganizm.
Uwielbiam sama przygotowywać sobie przekąski. Są o wiele zdrowsze od tych, które możemy dostać w sklepie, a co za tym idzie - smaczniejsze. W dodatku wystarczą nam na kilka dni! Dajcie znać, który z przepisów najbardziej przypadł Wam do gustu!

cookies

 Ciastka z ciecierzycy:

180 g ciecierzycy z puszki
60 g masła orzechowego
40 ml mleka
35 g posiekanej żurawiny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka miodu

Wszystkie składniki oprócz żurawiny dokładnie zmiksować. Dodać żurawinę i wymieszać. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę nakładać łyżką porcje ciasta i docisnąć widelcem. Piec w temperaturze 185 stopni Celsjusza przez około 20 minut, aż ciastka lekko zbrązowieją.

cupcakes

 Babeczki z masłem orzechowym:

250 g pieczonej dyni
2 jajka
2 łyżki masła orzechowego
250 g mąki
100 g cukru
9 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g żurawiny

Żurawinę kroimy w niezbyt duże kawałki. Dynię mieszamy z masłem orzechowym, dodajemy olej. Do masy dyniowej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, jajka i cukier. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Na koniec dodajemy żurawinę i mieszamy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami, a masę wykładamy do 2/3 wysokości. Pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez 20 minut.

baton_musli

baton

Baton musli:

60 g oleju kokosowego
2 łyżeczki miodu
25 g zmielonego siemienia lnianego
60 g masła orzechowego
Szczypta soli
70 g migdałów
70 g orzechów włoskich
25 g suszonej żurawiny
15 g pestek dyni
Olej roztopić i lekko przestudzić.
Zmiksować: miód, siemię, masło i sól.
Migdały, orzechy, żurawinę i pestki dyni nieco rozdrobnić.
Połączyć wszystkie składniki i przełożyć do formy o wymiarach 15 cm na 15 cm wyścielonej papierem do pieczenia, docisnąć i schłodzić w lodówce. Kroić w prostokąty, gdy masa stężeje.

Komentarze

  1. Uwielbiam jeść takie przekąski. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciastka z ciecierzycy? koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszności ! Ciasteczka z ciecierzycy są znakomite ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te ostatnie batony...do wypróbowania i to koniecznie!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Myśle, że baton by mi podpasował ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepisy ;) chętnie przetestuje . Może w końcu uda mi się coś upiec .

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne są takie przekąski, oraz bardzo zdrowe!
    Pozdrawiam Eva

    OdpowiedzUsuń
  8. ja strasznie dużo takich rzeczy jem, więc chyba czas się przestawić na zdrowe zamienniki

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniami :) Bardzo fajny wpis!

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł na smaczne przekąski :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

stylowanka na Instagramie