Przepis na pyszne cytrynowe babeczki
Cześć! Macie ochotę na pyszne cytrynowe babeczki? Jeśli lubicie zdecydowane smaki to ten przepis jest zdecydowanie dla Was! W dodatku będziecie mogli przygotować pyszny lemon curd - czyli nadzienie, którym wypełnimy babeczki.
Składniki na 12 babeczek:
1 i 1/4 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
2 duże jajka
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
1 łyżeczka ekstrakt z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody
1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 /2 łyżeczki soli
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wypełnić papilotkami formę z 12 muffinkami.
W średniej misce wymieszać: mąkę, proszek, sodę, sól. Odstawić. Do drugiej, większej miski wbić jajka. Miksować 20-30 sekund. Dodać cukier, miksować kolejne 30 sekund. Dodać skórkę z cytryny aromaty i olej. Miksować 30 sekund.
Do miski z mokrymi składnikami dodać partiami w 2-3 turach wymieszane suche składniki. Po każdorazowym dodaniu suchych składników dodawać też mleko. Miksować krótko na niskich obrotach miksera tylko do połączenia składników.
Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Po 5 minutach od upieczenia wyjąć z babeczki z foremek, ostudzić na kratce.
Lemon Curd:
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżeczki otartej skorki cytrynowej
1/2 szklanki cukru
3 duże jajka
¼ kostki (6 łyżek świeżego masła), pokrojonego na małe kawałeczki
Sok, skórkę, cukier i jajka wymieszać razem w rondelku lub misce. Dodać kawałeczki masła i umieścić w kąpieli wodnej, czyli nad garnkiem z wrzącą wodą. Podgrzewać często mieszając aż masa zgęstnieje. To może zająć nawet 10 minut (można też robić to bezpośrednio na malutkim ogniu nie dopuszczając do wrzenia).
Przelać masę do miseczki, przykryć folia (położyć bezpośrednio na powietrzni, żeby nie utworzył się kożuch i schłodzić w lodowce).
Teoretycznie powinno się przetrzeć ciepły curd przez gęste sitko, żeby był gładziutki. Nie robię tego.
Schłodzone muffinki nadziewać lemon curdem za pomocą szprycy ze specjalną końcówką do nadziewania.
Składniki na krem maślany
1/2 szklanka masła, temperaturze pokojowej
2 szklanki cukru pudru, przesianego
2 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
12 kropli żółtego barwnika spożywczego
Utrzeć masło mikserem. Dodać wanilię, wymieszać. Dodawać cukier puder w 2-3 częściach, miksując na wysokich obrotach przez 5 minut. Zmniejszyć obroty miksera na niskie. Dodaj mleko, ekstrakt z cytryny, barwnik. Wymieszać. Zwiększyć obroty do średnich i miksować 3-5 minut, aż krem będzie gładki i puszysty.
Schłodzić krem w lodówce przez godzinę. Muffinki nadziane lemon curdem ozdobić kremem za pomocą szprycy z ozdobną końcówką.
Jeszcze kiedyś nauczę się ładnie ozdabiać babeczki. :)
A teraz coś dla fanów budownictwa. :) Być może zainteresują Was:
płytki z cegły
Cegła to materiał niezwykle uniwersalny, a aktualnie bardzo modny. Możemy go znaleźć w wielu pomieszczeniach – od przedpokoju, przez salon i sypialnię, aż po kuchnię, a nawet łazienkę. Nadają wnętrzom niezwykłego klimatu i uroku. Mogą to być cegły klasyczne czerwone lub mieć każdy inny kolor jaki tylko sobie wymarzycie. Jako że niedługo robię remont pokoju o zastanawiam się nad imitacją białej cegły, którą umieszczę na ścianie.
Stanowią nowoczesną alternatywę dla klasycznych okładzin ściennych. Przystosowane są do zastosowania na fasadach budynków, murach czy ogrodzeniach, a także jako obudowa kominków.
Cegła to materiał niezwykle uniwersalny, a aktualnie bardzo modny. Możemy go znaleźć w wielu pomieszczeniach – od przedpokoju, przez salon i sypialnię, aż po kuchnię, a nawet łazienkę. Nadają wnętrzom niezwykłego klimatu i uroku. Mogą to być cegły klasyczne czerwone lub mieć każdy inny kolor jaki tylko sobie wymarzycie. Jako że niedługo robię remont pokoju o zastanawiam się nad imitacją białej cegły, którą umieszczę na ścianie.
Stanowią nowoczesną alternatywę dla klasycznych okładzin ściennych. Przystosowane są do zastosowania na fasadach budynków, murach czy ogrodzeniach, a także jako obudowa kominków.
The cake looks so nice
OdpowiedzUsuńnew post
https://www.melodyjacob.com/2019/04/thank-yourself-i-want-to-thank-me.html
Przepięknie wyglądają i muszą być pyszne. Zrobiłaś mi smaka!
OdpowiedzUsuńKiedyś znajoma zrobiła babeczki imbirowe, to było dla mnie coś nowego, a zarazem niesamowicie dobrego. Próbowałaś ?:)
Zapraszam na nowy post. Będzie mi bardzo miło jeśli wpadniesz ♥
Pozdrawiam! BITHERPHOBIA - Klik
Jak to uroczo wygląda:D zdecydowanie do spróbowania!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)
Dziękuje bardzo za świetny przepis.
OdpowiedzUsuńmm wyglądają wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cytrynowe smaki
OdpowiedzUsuńale pychotka :))
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuńBabeczki zawsze chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś
OdpowiedzUsuńUwiwlbiam cytrynowe ciasta, także babeczki też polubię.
OdpowiedzUsuńWszystkie babeczki znajdą u mnie swój dom :D uwielbiam babeczki :D
OdpowiedzUsuń