Recenzja olejów z linii Skarby Polesia

Cześć! W dzisiejszym poście przedstawię Wam oleje roślinne z linii Skarby Polesia. Wszystkie oleje są tłoczone na zimno i nierafinowane, co pozawala zachować im swoje unikalne właściwości na dłużej. Do testowania otrzymałam olej lniany, z orzecha włoskiego, z ostropestu oraz olej z pestek dyni. 

Oleje mogą towarzyszyć Wam w kuchni, ale nie tylko! Moim niedawnym odkryciem jest mycie twarzy z użyciem oleju rycynowego oraz oleju z pestek dyni. O mojej metodzie możecie przeczytać: TUTAJ.


Olej lniany to produkt, który jest wytwarzany z nasion lnu zwyczajnego. Charakteryzuje się dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, a także w witaminę E. Znalazł swoje zastosowanie w recepturze aptecznej, przemyśle kosmetycznym, a przede wszystkim świetnie nadaje się do sałatek!


Olej z ostropestu to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9 i omega-6), a także witamin E, K oraz C. W jego składzie znajdują się również sylimaryna oraz fitosterole, które oczyszczają wątrobę z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.


Olej z pestek dyni to pyszny dodatek do sałatek, dressingów, makaronów oraz pieczonych warzyw. Jest bogaty w witaminy A, E, D oraz witaminy z grupy B. Sprawdza się także jako olej kosmetyczny - do wzmacniania włosów, nawilżania skóry i walki z trądzikiem.


Olej z orzecha włoskiego posiada bardzo przyjemny, orzechowy smak oraz jasną odcień. Jest bogaty w niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz w witaminy A, E, K oraz witaminy z grupy B. Świetnie sprawdza się również jako olej kosmetyczny - do pielęgnacji włosów i skóry.


Ja bardzo chętnie wykorzystuję oleje do celów kosmetycznych. Oleje roślinne od Skarby Polesia są tłoczone na zimno i powstają w niewielkich partiach, dzięki czemu mamy pewność, że są idealnie świeże, a ich właściwości pozostają niezmienne. 
Do pizzy, którą niedawno przygotowałam idealnie nadał się olej z pestek dyni - ciasto stało się bardziej puszyste. Oleje roślinne dodaję również do sałatek - uwielbiam sałatkę z serem feta, oliwkami, rukolą oraz suszonymi pomidorami. 
A jaki olej jest Waszym ulubionym?


Komentarze

  1. bardzo lubię takie oleje, bo można je wykorzystać także w pielęgnacji twarzy czy włosów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najbardziej przypadł mi do gustu olej z pestek dyni, jest fenomenalny dla mojej twarzy. A dzięki olejowi lnianemu moja kondycja włosów poprawiła się w mgnieniu oka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oleje smaczne i mają dużo wartości odżywczych. Mega polecam każdemu niezdecydowanemu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Olej z orzecha włoskiego to ciekawa alternatywa w kuchni. Od dawna korzystam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy o tej linii nie słyszałam, ale całość wygląda bardzo ciekawie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Moim zdaniem zakupy w sieci pozwalają oszczędzić mnóstwo wolnego czasu. Dlatego chciałbym Wam polecić stronę https://eveline.pl/paznokcie/przeznaczenie/kolor , na której znajdziecie rozbudowaną ofertę najróżniejszych kosmetyków do pielęgnacji ciała oraz głowy. Wszelkie informacje oraz promocję znajdziecie na stronie głownej.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobre oleje są na wagę złota i faktycznie mogą niezwykle pomóc w codziennej pielęgnacji i zdrowemu odżywianiu.
    Pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio właśnie widziałam, ze można je wykorzystać do pielęgnacji włosów i jestem w lekkim szoku szczerze mówiąc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) Sama olejuję włosy olejem lnianym, zwijam je potem w turban od glov i efekty są super :)
      https://glov.co/pl/produkt/spa/recznik-do-wlosow-glov-hair-wrap/

      Usuń
  9. oleje przede wszystkim są do picia, bo mają korzystnie wpływać na nasze zdrowie :D oleje kosmetyczne są nieco inne. ja lubię olej konopny 20 bo ma szerokie spektrum działania, a z takich bardziej popularnych to oliwa z oliwek do potraw :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

stylowanka na Instagramie