Sernik baskijski - przepis
Cześć!
Czy Wy też jak ja uwielbiacie serniki? Ja mogę jeść sery w każdej możliwej postaci, dlatego również sernik jest deserem, który już dawno temu podbił moje serce. Co powiecie na sernik w nieco innej wersji? Bardziej... kremowej? Zapraszam!
Sernik w wykonaniu jest ultraszybki, ale po upieczeniu musi chwilę posiedzieć w lodówce. Dlatego jeśli zależy Wam na zaskoczeniu znajomych tym pysznym deserem - warto zrobić go dzień przed, aby kolejnego dnia był idealny!
Oryginalny przepis nie posiada spodu, jednak w tym przepisie powstanie on ze skruszonych ciasteczek wymieszanych z masłem. Jest to bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Jednak jeśli nie lubicie ciasteczkowych spodów to dolną warstwę możecie wykonać sami. Ja ostatnio polubiłam się ze spodem z mielonych orzechów włoskich, który wykonuje się do sernika w wersji rosyjskiej.
Sernik baskijski jest mocno przypieczony, prawie przypalony na wierzchu i idealnie kremowy w środku.
Składniki:
700 g kremowego serka kanapkowego (może być słony)
250 g serka mascarpone
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
6 jajek
400 ml śmietany kremówki 30-36%
szczypta soli
spód:
200 g herbatników
3 łyżki masła
Tortownicę o średnicy 24 - 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200°C (góra - dół). Masło roztapiamy, a ciasteczka kruszymy w malakserze. Całość razem mieszamy i uklepujemy spód tortownicy. Pieczemy 10 minut i wyjmujemy do wystudzenia.
Oba serki ucieramy mikserem z cukrem, ekstraktem waniliowym oraz solą. Następnie powoli dodajemy jajka oraz płynną śmietankę kremówkę. Masa będzie płynna, dlatego w celu uniknięcia wymieszania jej ze spodem musimy wlewać ją bardzo powoli, może być na łyżkę. Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy sernik przez 30-45 minut. Przez ostatnie 10 minut piekłam go w 220°C. Dzięki temu na wierzchu sernika powstała ciemna, karmelowa warstwa, a po wyjęciu środek się trząsł. Po upieczeniu trzymamy ciasto przez godzinę w gorącym piekarniku, a po wystudzeniu wstawiamy na kilka godzin lub najlepiej całą noc do lodówki.
I voilà! Przepyszny sernik jest gotowy!
Uwielbiam serniki, a ten wygląda przepysznie. Być może nawet wypróbuję dzisiaj przepis, bo i tak miałam robić dziś ciasto, a zdaje się, że potrzebne składniki mam w domu. :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńhttps://toskaonline.blogspot.com/
Wygląda niezwykle apetycznie. Mniam, mniam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki. Moim zdaniem to jedno z najlepszych ciast. Ten przepis również wkrótce wypróbuję.
OdpowiedzUsuń----------------------------------------
https://mennica-krakowska.pl/
Pamiętajcie o badaniach wzroku! Możecie je wykonać u okulista sierakowice. Wiele osób nie chodzi do okulisty bo uważa, ze wszystko jest ok. Ja tak robiłam. W końcu poszłam,bo bolały mnie oczy. Okazało się, że rozwinęła się u mnie duża wada wzroku.
OdpowiedzUsuńpolecam do sernika dać krem z białej czekolady lub stopioną białą czekoladę. wtedy jest przyjemnie słodki, kremowy, na jednym kawałku na pewno się nie skończy ;) biała czekolada pasuje też do sernika na zimno :)
OdpowiedzUsuńmmmm, zjadłabym!
OdpowiedzUsuńWow chętnie już teraz bym zjadła taki sernik. Super przepis
OdpowiedzUsuńjeśli ktoś chciałby zastąpić biały cukier czymś zdrowszym a do tego by sernik miał karmelowy posmak to polecam brązowy cukier z melasą. daje się go mniej niz zwykłego, a słodkość jest taka sama. do takiego sernika jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńczy ktoś próbował dać miody bio zamiast cukru do tego lub innego sernika? zastanawiam się jaki musiałby być przelicznik, żeby ciasto było odpowiednio słodkie i kremowe, ale nie zbyt rzadkie, lejce się...
OdpowiedzUsuń