Mój ulubiony jagielnik

by - listopada 10, 2018

jagielnik


Od dłuższego czasu myślałam o tym, żeby zrobić tofurnik. Jednak z powodu braku tofu doszłam do wniosku, że z drugiej strony fajnie byłoby zrobić również jagielnik. W końcu nigdy nie jadłam jagielnika i wiele dobrego się o nim nasłuchałam. Podobno jest pyszny i zrobimy go bez konieczności pieczenia! Jest to zdecydowanie bardzo wygodne. Skoro go nie pieczemy, to musimy jakoś przygotować spód ciasta. Ja w tym celu użyłam daktyli i wiórków kokosowych. To połączenie wydaje się niedorzeczne, ale działa! O wiele lepiej niż ciasteczka maślane, które nigdy nie chciały mi się połączyć. 
Daktyle to owoce daktylowca - najstarszego owocowego drzewa na świecie. Są one bogate w błonnik, liczne witaminy, potas, a także przeciwutleniacze, które działają jak aspiryna. Daktyle to także główny składnik kulek mocy, więc można je uznać za prawdziwą bombę energetyczną.
Składniki na spód:
Daktyle: 70 g
Wiórki kokosowe: 100 g

Na początku zalewamy daktyle gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Następne umieszczamy je w malakserze i dodajemy wiórki kokosowe. Miksujemy wszystko razem.


jagielnik


Składniki na masę:
150 g ugotowanej kaszy jaglanej
1 puszka mleczka kokosowego
200 ml mleka roślinnego
Cukier do smaku
2 łyżeczki agaru

Składniki na polewę:
50 g gorzkiej czekolady
5 łyżek mleka roślinnego
Wiórki kokosowe lub posypka na wierzch


jagielnik


Sposób przygotowania:
Najpierw gotujemy kaszę jaglaną. Może być nawet rozgotowana.
Następnie do garnka wlej mleczko kokosowe, mleko roślinne oraz szczyptę soli. Gotuj około 15-20 min. Pod koniec gotowania dodaj agar i gotuj jeszcze 2 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj cukier lub jego zamiennik do smaku i zblenduj. Przełóż masę do tortownicy i wyrównaj.

Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy odrobinę mleka.

Jagielnik chowamy w lodówce na noc. Na drugi dzień będzie gotowy do spożycia. Prawda, że proste? W dodatku bardzo pyszne! Jestem pewna, że tak jak ja, pokochacie to cudeńko!

jagielnik

You May Also Like

23 komentarze

  1. Wygląda niezwykle smakowicie. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  3. dość ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No powiem Ci, że wygląda bardzo apetycznie! <3


    Zapraszam do mnie:
    BLOG

    INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń
  5. Inne połączenia, a wygląda znakomicie i pysznie pewnie smakuje, także dużo słyszałam o tych ciastach, ale jakos jeszcze nie zabrałam się do roboty.
    Piękne zdjęcia, jakim aparatem je robisz?:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj robiłam takie ciasteczka, lecz nie gotowałam na mleku ani go nie dodawałam. I nie polewalam czekoladą. Co akurat bardzo dobrze zrobilam - zjadlam wszystkie w moment :D

    http://karina.stankowicz.pl/

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny przepis, a wynik końcowy wygląda mega smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda świetnie zrobię sobie to w weekend.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jako że jestem wielbicielką kaszy jaglanej - uroczyście oświadczam że popełnię go w weekend:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pozwól ze skorzystam z Twojego przepisu bo smakowicie wyglada ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Skosztowałabym kawałek ^^

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak tak patrze na te zdjęcia to chyba to też moje ulubione ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  13. jadłam kiedyś podobny, smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję ci za przepis tego szukałam własnie

    OdpowiedzUsuń

Blogaski

Jestem tu:

SpisBlog

zblogowani

zBLOGowani.pl