Mini torcik z herbatą matcha
Ostatnio pokochałam zieloną herbatę. Jestem wielką fanką zwłaszcza matchy - zielonej herbaty w proszku. Jej właściwości są znane od tysiącleci, ale dopiero teraz zaczęła zdobywać większą popularność. To za
sprawą naukowców, którzy przekonują, że matcha jest skarbnicą
antyoksydantów - substancji mogących zapobiec rozwojowi m.in. nowotworów
i chorób układu krążenia. Poza tym matcha to sprawdzony sposób na
odchudzanie. Ja lubię pić tzw. matcha latte - herbatkę na bazie spienionego mleka, ale czasami zdarzy mi się dodać ją do jakiegoś wypieku. ^^ Dziś prezentuję Wam moje najnowsze kucharskie odkrycie!
Przepis na spód:
4 duże jajka, oddzielone (oczywiście jeśli jesteście weganami, możecie spróbować je zastąpić, albo zrobić inny spód; ja tym razem wykorzystałam jajka)
120 g cukru
75 g mąki
5 g matchy
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
1 łyżeczka soku z limonki
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 ℃.
Ja przygotowałam formę o średnicy 24 centymetry, następnie przecięłam ciasto na pół i tym sposobem uzyskałam dwa ciasta. :)
Wymieszaj matchę z mąką. Następnie odstaw miskę na bok.
W osobnej misce ubij żółtka ze 100 gramami cukru.
Do ubitych jajek dodaj wymieszaną mąkę z matchą. Mksuj dopóki wszystko będzie razem połączone.
W następnej misce ubij białka, dodaj do nich sok z limonki.
Zwiększ moc miksera i dodaj pozostałe 20 g cukru.
Delikatnie wymieszaj powstałą masę z mieszanką mąki, matchy i żółtek.
Piecz przez około 25-30 minut.
Warto sprawdzić, czy się upiekło za pomocą drewnianego patyczka. :)
Pozostaw ciasto do wystygnięcia.
Składniki na masę:
500 ml śmietanki do ubijania
250 ml mleka (wedle uznania)
120 g cukru
15 g matchy
10 g agaru/żelatyny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Umieść miskę, w której będziesz ubijać śmietankę na mniej więcej 30 minut w lodówce.
Wsyp żelatynę do 1/4 szklanki mleka i poczekaj aż napęcznieje. W przypadku agaru będzie trochę inaczej, przepis znajdziecie na opakowaniu.
Przygotuj mały garnek i umieść go na małym ogniu. Do środka wlej pozostałe mleko, cukier i matchę. Ogrzewaj aż powstaną bąbelki.
Dodaj żelatynę i połącz składniki.
Następnie zdejmij garnek z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy.
Odcedź mieszankę i umieść ją w chłodnym miejscu, aby wystygła.
Ubij śmietankę.
Wymieszaj ubitą śmietankę z żelatynową mieszanką.
Następnie wyłóż masę na ciasto i włóż je do lodówki na 2-4 godziny, najlepiej na całą noc. :)
Koniecznie dajcie znać, czy Wam smakowało!
Jedno jest pewne, wygląda mega apetycznie:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Wygląda cudownie, koniecznie muszę takie zrobić.
OdpowiedzUsuńBoże, ale to cudownie wygląda! Chcę to! Zapisuję i może wkrótce wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńdaj kawałek!;d
OdpowiedzUsuńtorcik aż ślinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuńmusi być smaczny :)
OdpowiedzUsuńtorcik pysznie się prezentuje, mam nadzieję kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaka
OdpowiedzUsuńAle torcik
OdpowiedzUsuńPyszności
OdpowiedzUsuńAle pienie się prezentuje
OdpowiedzUsuńPidän työstäsi erittäin, erittäin käytännöllinen ja uusi. Odotan seuraavaa päivitystä.
OdpowiedzUsuńDear Lover