Mini torcik z herbatą matcha

by - lutego 11, 2019

matcha_cake
 Ostatnio pokochałam zieloną herbatę. Jestem wielką fanką zwłaszcza matchy - zielonej herbaty w proszku. Jej właściwości są znane od tysiącleci, ale dopiero teraz zaczęła zdobywać większą popularność. To za sprawą naukowców, którzy przekonują, że matcha jest skarbnicą antyoksydantów - substancji mogących zapobiec rozwojowi m.in. nowotworów i chorób układu  krążenia. Poza tym matcha to sprawdzony sposób na odchudzanie. Ja lubię pić tzw. matcha latte - herbatkę na bazie spienionego mleka, ale czasami zdarzy mi się dodać ją do jakiegoś wypieku. ^^ Dziś prezentuję Wam moje najnowsze kucharskie odkrycie!

matcha_cake

 Przepis na spód:
4 duże jajka, oddzielone (oczywiście jeśli jesteście weganami, możecie spróbować je zastąpić, albo zrobić inny spód; ja tym razem wykorzystałam jajka)
120 g cukru
75 g mąki
5 g matchy
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
1 łyżeczka soku z limonki

matcha_cake

 Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 ℃.
Ja przygotowałam formę o średnicy 24 centymetry, następnie przecięłam ciasto na pół i tym sposobem uzyskałam dwa ciasta. :) 
Wymieszaj matchę z mąką. Następnie odstaw miskę na bok.
W osobnej misce ubij żółtka ze 100 gramami cukru.
Do ubitych jajek dodaj wymieszaną mąkę z matchą. Mksuj dopóki wszystko będzie razem połączone.
 W następnej misce ubij białka, dodaj do nich sok z limonki.
Zwiększ moc miksera i dodaj pozostałe 20 g cukru.
Delikatnie wymieszaj powstałą masę z mieszanką mąki, matchy i żółtek.
Piecz przez około 25-30 minut.
Warto sprawdzić, czy się upiekło za pomocą drewnianego patyczka. :)
Pozostaw ciasto do wystygnięcia.

matcha_cake

 Składniki na masę:
500 ml śmietanki do ubijania
250 ml mleka (wedle uznania)
120 g cukru
15 g matchy
10 g agaru/żelatyny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

matcha_cake

 Przygotowanie:
Umieść miskę, w której będziesz ubijać śmietankę na mniej więcej 30 minut w lodówce.
Wsyp żelatynę do 1/4 szklanki mleka i poczekaj aż napęcznieje. W przypadku agaru będzie trochę inaczej, przepis znajdziecie na opakowaniu.
Przygotuj mały garnek i umieść go na małym ogniu. Do środka wlej pozostałe mleko, cukier i matchę. Ogrzewaj aż powstaną bąbelki.
Dodaj żelatynę i połącz składniki.
Następnie zdejmij garnek z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy.
Odcedź mieszankę i umieść ją w chłodnym miejscu, aby wystygła.
Ubij śmietankę.
Wymieszaj ubitą śmietankę z żelatynową mieszanką.

Następnie wyłóż masę na ciasto i włóż je do lodówki na 2-4 godziny, najlepiej na całą noc. :)
 
matcha_cake

 Koniecznie dajcie znać, czy Wam smakowało!

matcha_cake

matcha_cake

matcha_cake

You May Also Like

12 komentarze

  1. Jedno jest pewne, wygląda mega apetycznie:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie, koniecznie muszę takie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Boże, ale to cudownie wygląda! Chcę to! Zapisuję i może wkrótce wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. torcik aż ślinka cieknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. torcik pysznie się prezentuje, mam nadzieję kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale mi narobiłaś smaka

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pienie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  8. Pidän työstäsi erittäin, erittäin käytännöllinen ja uusi. Odotan seuraavaa päivitystä.


    Dear Lover

    OdpowiedzUsuń

Blogaski

Jestem tu:

SpisBlog

zblogowani

zBLOGowani.pl