Mini torcik z herbatą matcha

matcha_cake
 Ostatnio pokochałam zieloną herbatę. Jestem wielką fanką zwłaszcza matchy - zielonej herbaty w proszku. Jej właściwości są znane od tysiącleci, ale dopiero teraz zaczęła zdobywać większą popularność. To za sprawą naukowców, którzy przekonują, że matcha jest skarbnicą antyoksydantów - substancji mogących zapobiec rozwojowi m.in. nowotworów i chorób układu  krążenia. Poza tym matcha to sprawdzony sposób na odchudzanie. Ja lubię pić tzw. matcha latte - herbatkę na bazie spienionego mleka, ale czasami zdarzy mi się dodać ją do jakiegoś wypieku. ^^ Dziś prezentuję Wam moje najnowsze kucharskie odkrycie!

matcha_cake

 Przepis na spód:
4 duże jajka, oddzielone (oczywiście jeśli jesteście weganami, możecie spróbować je zastąpić, albo zrobić inny spód; ja tym razem wykorzystałam jajka)
120 g cukru
75 g mąki
5 g matchy
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
1 łyżeczka soku z limonki

matcha_cake

 Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 ℃.
Ja przygotowałam formę o średnicy 24 centymetry, następnie przecięłam ciasto na pół i tym sposobem uzyskałam dwa ciasta. :) 
Wymieszaj matchę z mąką. Następnie odstaw miskę na bok.
W osobnej misce ubij żółtka ze 100 gramami cukru.
Do ubitych jajek dodaj wymieszaną mąkę z matchą. Mksuj dopóki wszystko będzie razem połączone.
 W następnej misce ubij białka, dodaj do nich sok z limonki.
Zwiększ moc miksera i dodaj pozostałe 20 g cukru.
Delikatnie wymieszaj powstałą masę z mieszanką mąki, matchy i żółtek.
Piecz przez około 25-30 minut.
Warto sprawdzić, czy się upiekło za pomocą drewnianego patyczka. :)
Pozostaw ciasto do wystygnięcia.

matcha_cake

 Składniki na masę:
500 ml śmietanki do ubijania
250 ml mleka (wedle uznania)
120 g cukru
15 g matchy
10 g agaru/żelatyny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

matcha_cake

 Przygotowanie:
Umieść miskę, w której będziesz ubijać śmietankę na mniej więcej 30 minut w lodówce.
Wsyp żelatynę do 1/4 szklanki mleka i poczekaj aż napęcznieje. W przypadku agaru będzie trochę inaczej, przepis znajdziecie na opakowaniu.
Przygotuj mały garnek i umieść go na małym ogniu. Do środka wlej pozostałe mleko, cukier i matchę. Ogrzewaj aż powstaną bąbelki.
Dodaj żelatynę i połącz składniki.
Następnie zdejmij garnek z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy.
Odcedź mieszankę i umieść ją w chłodnym miejscu, aby wystygła.
Ubij śmietankę.
Wymieszaj ubitą śmietankę z żelatynową mieszanką.

Następnie wyłóż masę na ciasto i włóż je do lodówki na 2-4 godziny, najlepiej na całą noc. :)
 
matcha_cake

 Koniecznie dajcie znać, czy Wam smakowało!

matcha_cake

matcha_cake

matcha_cake

Komentarze

  1. Jedno jest pewne, wygląda mega apetycznie:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie, koniecznie muszę takie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Boże, ale to cudownie wygląda! Chcę to! Zapisuję i może wkrótce wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. torcik aż ślinka cieknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. torcik pysznie się prezentuje, mam nadzieję kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale mi narobiłaś smaka

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pienie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  8. Pidän työstäsi erittäin, erittäin käytännöllinen ja uusi. Odotan seuraavaa päivitystä.


    Dear Lover

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

stylowanka na Instagramie